CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

20090218

μια εξηγησις

Σκέψου ότι ζεις σε μια γειτονιά παλαιού τύπου. Από αυτές που βλέπεις στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, ας πούμε -Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο φάση.

Έχεις τώρα σ´αυτή τη γειτονιά ένα μπακάλικο -το αφεντικό του μαγαζιού, κωλόχοντρος αντιπαθέστατος αλλά αναγκαίος επειδή φέρνει τα πάντα, παστέλια, μαντολάτα, απορρυπαντικά, τρόφιμα, τσιγάρα -διαθέτει και τηλέφωνο «δια το κοινόν». Έχει και υπαλλήλους διάφορους ο χοντρός -βάλτους κι αυτούς στην ιστορία. Τι κάνει λοιπόν ο χοντρός;

Αγοράζει κοψοχρονιά και πουλάει σε τσιμπημένες τιμές, κλέβει και στο ζύγι -κονομάει γενικώς. Και όσο κονομάει, τόσο αγοράζει κι όσο αγοράζει, τόσο πουλάει όλο κι ακριβότερα -κονομάει χοντρικώς. Πουλώντας λιανικώς.

Έχει φτιάξει τώρα ο χοντρός ένα κομπόδεμα μεγαλύτερο από τη μπάκα του. Τι να το κάνει; Οι τράπεζες δε δίνουν καλά επιτόκια, με τοκογλυφίες δε θέλει να μπλέκει καθότι επίφοβα πράγματα, για την πάρτη του δε γουστάρει να ξοδέψει επειδή τυγχάνει ολιγαρκής καρμίρης ο χοντρός -σκέφτεται λοιπόν, σπάει την κεφάλα του, τι να το κάνει το μπαγιόκο. «Ρε δεν ανοίγω ακόμα ένα μπακάλικο -να κονομάω από δυο πάντες;» λέει στο τέλος.

Τώρα υπάρχουν δυο μπακάλικα στη γειτονιά, μόνο που οι τιμές δεν πέφτουν (μαλάκας είναι ο χοντρός να τις ρίξει; αφού μόνος του κάνει παιχνίδι), αντιθέτως, λόγω εξόδων της αναπτυσσόμενης επιχείρησης (του χοντρού), οι τιμές ανεβαίνουν. Τι γίνεται μετά;

Τι να γίνει; Μεροκαματιάρηδες οι άνθρωποι της γειτονιάς, δε διαθέτουν κανένα μηχάνημα να κόβει αβέρτα χρήματα -οπότε δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα εμπορεύματα του χοντρού. Πέφτουν τα έσοδα ανεβαίνουν τα έξοδα -τρελαίνεται ο χοντρός! Τι θ´ απογίνει; Αποφασίζει να ανοίξει μπλοκάκι με βερεσέδια, καλύτερα να του χρωστάνε παρά να σαπίζει το εμπόρευμα στα ράφια. Αναθαρρεύουν λοιπόν οι μεροκαματιάρηδες της γειτονιάς κι αρχίζουν να ψωνίζουν όλο και περισσότερα με βερεσέ -το μπλοκάκι του χοντρού γίνεται κανονικός τηλεφωνικός κατάλογος.

Ξυπνάει, που λες, ένα πρωί ο χοντρός μέσα στον ιδρώτα. «Ρε τι γίνεται εδώ;
Έχω καταντήσει να μου χρωστάνε μέχρι και τα καναρίνια το καναβούρι τους -που θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν έκανα καλά να ξανοιχτώ τόσο πολύ -άσε που ψυλλιάζομαι ότι οι μπαταξήδες της γειτονιάς δε θα έχουν να με ξεχρεώσουν στον αιώνα τον άπαντα». Τι σκαρφίζεται λοιπόν ο πούστης ο χοντρός; Πάει στον γερο-τσιφούτη της γειτονίας, τον σιχαμερό που δανείζει με τόκους δέκα φορές πάνω από το νόμιμο. «Γερο-Λαδά αδερφέ μου, σώσε με!» παρακαλάει ο χοντρός.

«Ξανοίχτηκα με τα βερεσέδια -κάνε κάτι να έρθω στα ίσα μου γιατί οι προμηθευτές πιέζουν κι εγώ μόνο το μπλοκάκι έχω!» Ο τσιφούτης την έχει από καιρό ανθιστεί τη φτιάξη, καθότι παλιά πουτάνα στην οικονομική ανάλυση. Αγοράζει λοιπόν το μπλοκάκι του χοντρού (κοψοχρονιά φυσικά) και όλα μέλι-γάλα.

Τώρα, αυτό το μπλοκάκι με τα βερεσέδια πρέπει κάπως να κλείσει -αλλά ο τσιφούτης είναι λεπτοκαμωμένο άτομο, καχεκτικό και φιλάσθενο ας πούμε. Φωνάζει λοιπόν κάτι καλόπαιδα της γειτονιάς, με πτυχία και περγαμηνές από τα καλύτερα Σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας και τους ξηγιέται. «Φέρτε μου τα φράγκα κι από ότι μαζεύετε, 2% δικά σας». Ξαμολιούνται τα παιδιά, απειλούν, δέρνουν, σπάνε -κάτι μαζεύουν. Φτιάχνει την πρώτη μπάζα ο τσιφούτης αλλά είναι ακόμα παθητικός. Το μπλοκάκι ούτε που αδυνάτισε καθόλου, τετράπαχο παραμένει.

Πάει λοιπόν στα δικαστήρια και τις αστυνομίες. «Βοηθήστε με καλοί μου άνθρωποι, φτωχός είμαι, το κομπόδεμά μου δάνεισα και τώρα δε με πληρώνουν επειδής είμαι γέρος κι ανήμπορος!» Φιλότιμοι οι σταυρωτήδες κάνουνε μια έτσι και ξεσπιτώνουν ένα κάρο κόσμο, αφού οι έρημοι οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν.

Κάθεται τώρα ο τσιφούτης και ξαναμετράει. Τι πήρε; Λίγα λεφτά και μπόλικα χαμόσπιτα. Ούτε καν τα χρήματα που έδωσε στον χοντρό μπακάλη δεν έπιασε, τραβάει τις αραιές τρίχες που του έχουν απομείνει ο τσιφούτης. «Πως την πάτησα με τον κανάγια! Που, ακόμα και σκλάβους να τους πουλήσω όσους είναι εδώ μέσα στο μπλοκάκι -τα λεφτά μου δε θα τα βγάλω!»

Από την άλλη πλευρά ο μπακάλης έχει πέσει στα μαύρα πανιά. Γιατί όσα του έδωσε ο τσιφούτης δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» -έχει ξανοιχτεί πολύ, έχει τιγκάρει τις αποθήκες σε εμπόρευμα, χρωστάει στους προμηθευτές και ο κόσμος δεν περνάει να ψωνίσει ούτε λουμίνια για το καντήλι. Πώς να περάσουν; Αφού δε τους έχει μείνει ούτε κεραμίδι να βάλουν πάνω από το χάλι τους, να μην τους βλέπουν τα σύννεφα και τους φτύνουν καταιγιστικά, που λέει ο λόγος. Αρχίζει λοιπόν τις απολύσεις ο μπακάλης -την πληρώνουν οι μπακαλόγατοι και το παράρτημα ειδών μπακαλικής, μπας και σωθεί η επιχείρηση.

Έχουμε τώρα έναν τσιφούτη στα πρόθυρα αυτοκτονίας, έναν μπακάλη στα πρόθυρα εμφράγματος και τους μεροκαματιάρηδες δυο-τρία χιλιόμετρα βαθύτερα από τα πρόθυρα, στα υστερόθυρα, Καθαρτηρίου και Κολάσεως γωνία, για την ακρίβεια. «Το νου σας τυριά, θα σας φαν´οι βλάχοι!» που λέει κι ο φιλόσοφος.

Επειδή όμως τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια ευυπόληπτη κοινωνία, παρεμβαίνει το κράτος, να βάλει τάξη.

Γιατί άνευ τσιφούτη δεν κινείται το χρήμα, άνευ μπακάλη δεν εισάγονται φουά γκρα και άνευ μεροκαματιάρηδων δεν εισπράττονται φόροι για να αγοραστεί το φουά γκρα -με νιώθεις;
Ερώτηση: τι πρέπει να κάνει το κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση; Τι μέτρα πρέπει να πάρει;

Απαντήστε και εισπράττετε την βάσην ας πούμε, με ολίγη από μπούτι εισπράττετε και το δίπλωμα οικονομολόγου να το 'χετε, να πορεύεστε στους χαλεπούς καιρούς.

Απαντήσεις που δώθηκαν από τυχάρπαστους φωστήρες της μπακαλικής:

1) Μειώνει τους φόρους το κράτος, οπότε περισσεύουν χρήματα στους φτωχομπινέδες και ξεχρεώνουν το μπακάλη και τον τσιφούτη. Σχόλιο: Αγαπητό μου παιδί, μάλλον διαβάζεις πολλές ιστορίες του Έκτορος Μαλό και της Μυρτώς Κοντοβά -δεν εξηγείται αλλιώς τόση απλοϊκότης!

Και τι είναι ρε το κράτος που θα μειώσει τους φόρους; Σύλλογος προστασίας αναξιοπαθούντων μισθωτών; Πως θα ζήσει το κράτος; Εδώ αυτά που παίρνει και δε του φτάνουν -εσύ προτείνεις μείωση; Άσε που, αν περισσέψουν λεφτά στους φτωχούς, σιγά μην πάνε να ξεχρεώσουν! Θα αγοράσουν ένα κάρο μαλακίες και θα βρεθούν ακόμα πιο χρεωμένοι -έτσι όπως ακριβώς κάνουν τα τελευταία χρόνια! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη με τον κηδεμόνα σου αγαπητό μου παιδί.

2) Ξεχρεώνει το κράτος τα χρωστούμενα από την τσέπη του και τα κρατάει λίγα-λίγα από τα μισθά των φτωχώνε. Σχόλιο: Από τον προηγούμενο αντέγραψες και άλλαξες λίγο το συμπέρασμα για να μη σε πάρουν είδηση; Ρε πανίβλακα, αφού και το κράτος από το τσιφούτη δανείζεται, πού θα βρει λεφτά να τον ξεχρεώσει; Ξαναπέρνα τον Σεπτέμβρη χωρίς τον κηδεμόνα σου, έτσι κι αλλιώς θα ξανακοπείς λόγω αντιγραφής.

3) Αφήνει το κράτος το τσιφούτη και τον χοντρό να ψοφήσουν επειδή κάνανε μαλακίες και ανοίγει ένα δικό του μπακάλικο μαζί με μια κρατική τσιφουτερί για να βολευτεί ο κοσμάκης.

Σχόλιο: Κατ' αρχάς η γλώσσα που χρησιμοποιείς δε ταιριάζει σε επιστήμονα παύλα άνθρωπο. Κατά δεύτερον, αν ψοφήσει το κεφάλαιο ποιος θα χρηματοδοτεί τους βουλευτές να βουλεύονται και τους υπουργούς να υποεργάζονται; Κατά τρίτον, είσαι παλιοκομμούνι και η ιστορία σε έχει καταδικάσει στο πυρ το εξώτερον! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη που θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος και θα ξαναλειτουργήσουμε τη Μακρόνησο, να δούμε τι θα κάνουμε με σένα.

4) Αγοράζει το κράτος ένα ολοκαίνουργο τεφτέρι, λευκό σαν αθώα περιστερά και το δίνει στον χοντρό. Δίνει κι ένα στο τσιφούτη για να μη γκρινιάζει. Και τους λέει «μην ανησυχείτε, εγώ είμαι εδώ -γράψτε κατά βούληση, εγγυώμαι εγώ τα λεφτά σας».

Σχόλιο: Να συλληφθεί πάραυτα ο γράψας την παραπάνω τούφα και να του απαγγελθούν επιτόπου κατηγορίες περιύβρισης αρχής, παρακώλυσης συγκοινωνιών, σύστασης συμμορίας καθώς και κατανάλωσης ψυχότροπων ουσιών εν ώρα μαθήματος. Σύμφωνοι;

Στο ξεκίνημα της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμπασα η ανθρωπότις προσκύνησε τον προφήτη Γκόρντον Μπράουν που είχε την έμπνευση να «δανείσει» χρήματα στις τράπεζες, βάζοντας πόδι στους διοικητικούς τους μηχανισμούς, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Αυτό έγινε στην Αγγλία και οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών έσπευσαν να κάνουν το ίδιο.

Σήμερα όλο και περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες μπερδεύονται στο άκουσμα του παραπάνω ονόματος. Η συνήθης αντίδραση είναι του στυλ «Μπράουν; Άι θινκ χι ιζ εν οβερεστιμέιτεντ πλέιερ -ΑΕΚ Αθενς σουντ νοτ ρινιού χις κόντρακτ! Παντελής Μπράουν ιζ φορ δε μπάζα άι τελ γιου». Κοντολογίς, όλο και περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν τη μαλακία του Γκόρντονα του Καφέ. Γιατί;

Διότι το πρόβλημα ήταν το πλεόνασμα παραγωγής που κυκλοφόρησε στην αγορά και η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών να το απορροφήσουν. Πράγμα το οποίο οδήγησε στην κυκλοφορία πλασματικού χρήματος μέσω του υπερδανεισμού. Που με τη σειρά του οδήγησε σε κατάρρευση των αγορών εφόσον το πλασματικό χρήμα δεν μπορεί με τίποτα να γίνει πραγματικό. Όταν έρχεσαι εσύ και λες ότι θα ρίξεις ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ, για να διορθώσεις την κατάσταση -είσαι, το λιγότερο, μαστουρωμένος! Για περισσότερες πληροφορίες ξαναδιάβασε την απάντηση νο.4.

Μάλιστα ο δικός μας οικονομικός κεφάλας δεν άντεξε και το έσκασε το παραμύθι σε συνέντευξη τύπου. «Δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια που θα δώσουμε για την στήριξη των τραπεζών, απλώς θα εγγυηθούμε την χρηματοπιστωτική επάρκεια για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», έτσι ακριβώς όπως στο λέω το είπε ο άνθρωπος! Μα φυσικά και δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια κύριέ Παραλογοσκούφη μου!

Εσείς μέχρι χτες δανειζόσασταν από τις τράπεζες εκδίδοντας ομόλογα για να καλύψετε τους προϋπολογισμούς σας (το επιτρεπτό ετήσιο έλλειμμα στην Ε.Ε. είναι 3%, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο τα κράτη-μέλη πρέπει να δανείζονται χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους) -τώρα πως βρεθήκατε να δανείζετε τις τράπεζες; Τσου ρε λάκηδες!

Ξεκαθαρίζω -η λύση που προωθείται από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης μοιάζει με συνταγή αλμπάνη γιατρού για την αντιμετώπιση του καρκίνου. «Από πού να πάρω αυτά τα φάρμακα γιατρέ μου;» «Μα δεν χρειάζεται να πάρετε τα φάρμακα αγαπητέ! Αρκεί να φάτε το χαρτί της συνταγής και θα γίνετε σίγουρα καλά!»
Ξεκαθαρίζω -μέχρι να ρεφάρει η αγορά τη χασούρα της, μέχρι δηλαδή να αντιμετωπίσουν τη ζημιά από το πλασματικό χρήμα, θα περάσουν πολλές αναποτελεσματικές νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου ακόμα και μέρα-μεσημέρι.

Άρχισαν ήδη να κλείνουν τα παραρτήματά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θα ακολουθήσουν εταιρείες ειδών εικόνας-ήχου, κινηματογραφικά στούντιο, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ειδών ψυχαγωγίας και αναψυχής, τουριστικά καταλύματα. Με λίγα λόγια, η πολυτέλεια θα φάει πρώτη χώμα. (σ.exofthalmi: δεν ειμαι τοσο σιγουρη για αυτο το σημειο).

Ξεκαθαρίζω -άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο, προγράμματα ανεργίας θα αποτύχουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και η αγορά θα υπολειτουργεί χειροτερεύοντας συνεχώς την κατάσταση.

Ξεκαθαρίζω -αυτή τη φάση οι γραμματιζούμενοι τη λένε «ύφεση». Και κουβαλάει στασιμοπληθωρισμό (υψηλό πληθωρισμό που δεν πέφτει με τίποτα), συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, μείωση των παραγωγικών διαδικασιών μέχρι τη στιγμή που.
Που;

Δε θα αναλύσω το μαρξιστικό σενάριο, όπου το σύστημα καταρρέει μέσα στις αντιφάσεις του. Ξέρεις γιατί; Επειδή αυτό είναι το ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ σενάριο. Θα σου πω όμως για την άλλη προοπτική, αυτή που διδάσκονται οι οικονομολόγοι στο μάθημα της οικονομικής θεωρίας -όταν μελετάνε τα νεώτερα οικονομικά μοντέλα.

Για να ξεπεραστεί η ύφεση, έχει αποδειχτεί από την ιστορική εμπειρία ότι θα πρέπει να επέλθει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ.

Μόνο έτσι θα μειωθεί το αγοραστικό κοινό παράλληλα με τη (σε μεγαλύτερο βαθμό) μείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών και μόνο με αυτό το τρόπο θα οδηγηθούμε σε αύξηση της αγοραστικής ικανότητας και, ακολούθως, αύξηση των τιμών. Μαγικό, έτσι;
Τι σημαίνει όμως «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών»;

Παραγωγικοί μηχανισμοί είναι οι εργαζόμενοι και τα μέσα παραγωγής (μηχανήματα, κτίρια κ.λ.π.) -να το ξεκαθαρίσω αυτό. Και πως καταστρέφονται; Πανεύκολα! Οι άνθρωποι-εργαζόμενοι σκοτώνονται μαζικά σε πεδία μαχών, τα εργοστάσια βομβαρδίζονται, οι οδικές αρτηρίες μεταφοράς εμπορευμάτων ανατινάζονται, η αεροπορία και το ναυτικό χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών.

Χρειάζεται να σου πω κι άλλα για να καταλάβεις ότι η «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών» συνεπάγεται πόλεμο; Παγκόσμιο κατά προτίμηση, να μην κάνουμε διπλές και τρίδιπλες δουλειές -να ξεμπερδεύουμε με τη μία.

Ο μπακάλης δε θα πάει στον πόλεμο γιατί έχει πλατυποδία, ο γερο-τσιφούτης επίσης δε θα πάει, λόγω ηλικίας. Αλλά θα είναι εδώ όταν εσύ δε θα γυρίσεις για να συνεχίσουν τις δουλειές τους με καλύτερες συνθήκες και έχοντας σβήσει τις συνέπειες των βλακωδών ενέργειών τους. Ο Καφές Γκόρντον δε θα πάει στον πόλεμο λόγω στραβισμού, ο Σαρκοζί δε θα πάει επειδή είναι προστάτης οικογενείας, η Μέρκελ θα το παίξει γυναίκα και δε θα καταταγεί, ο Αμερικάνος Πρόεδρος δε θα πάει επίσης -επειδή εκεί η θητεία είναι προαιρετική.

Θα μείνουν πίσω να περιμένουν εσένα, να τους διευκολύνεις ψοφώντας σε κάποιον βομβαρδισμένο κωλότοπο για χάρη της σημαίας.

Της δικής τους σημαίας -όχι της δικής σου, εσύ άλλωστε δεν έχεις. Επειδή και τη σημαία σου με υπερχρεωμένη πιστωτική την αγόρασες.

Κορόϊδο

15 εξομολογηθηκαν:

Darthiir the Abban είπε...

λολ

Δυστυχώς σήμερα αυτό που γίνεται είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρηθεί ένα σύστημα που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει και που κατά παραδοχή όλων κινείται μέσα από κρίσεις.

Προσκόλληση…
Όταν σοβαρευτούμε και αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε κάτι καινούργιο κάτι γίνεται.

georgia είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο. Μπράβο που μπορείς να γράφεις έτσι.

Να ετοιμαζόμαστε γιά πόλεμο δηλαδή;

exofthalmi είπε...

@Darth: εχουμε χρονο να υιοθετησουμε κατι καινουργιο οεο?

@georgia: οχι, οχι, οχι! συγνωμη για τη λαθασμενη εντυπωση που εδωσα. Το κειμενο δεν ειναι δικο μου, δε γνωριζω και το συγγραφεα, ανωνυμα εφτασε στο ηλεκτρονικο μου ταχυδρομειο, ετσι το μετεφερα στο ιστιολογιο.

Darthiir the Abban είπε...

Όλα θέμα θέλησης είναι...

georgia είπε...

Εξόφθαλμη, ωραία. Έχω μερικά κείμενα που θα ήθελα να δημοσιεύσω, θα σου τα στείλω με ανώνυμο μέηλ, ναι; ;-)

Πάω να ξεθάψω και να γυαλίσω το καρυοφίλι του παππού μου από τον κήπο τώρα. Πρέπει να είμαι έτοιμη γιά τον πόλεμο.

Εκτός αν προλάβει ο Νταρθ εντωμεταξύ να μας σοβαρέψει όλους και να μας δώσει την λύση στα προβλήματα του πλανήτη.

Sofia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
exofthalmi είπε...

@Darth: δε σιαφωνω ως προς το ηθικο μερος της προτασης σου (''ολα θεμα θελησης ειναι'').
Απο την αλλη, δε ζουμε αποστειρωμενοι σε ενα εικονικο περιβαλλον. Οι δυναμεις που βρισκονται ΕΞΩ απο εμας, ειναι και πιο δυνατες απο εμας. Π.χ. θελω να μην ρυππαινω το περιβαλλον με το αυτοκινητο μου. Ομως τα συμφεροντα Τριτων, μου επιβαλλουν ως μοναδικο οχημα το αυτοκινητο (ας βγαλουμε απο την κουβεντα τα μηχανακια, στην ιδια κατηγορια ειναι). Τι μπορω να κανω τοτε?

@georgia: μα φυσικα! οταν διαβαζω κατι που ειναι και ανωνυμο, κατευθειαν το δημοσιευω μπας και αποκτησω λιγη απο τη χαρη του συγγραφεα! (αστειευομαι!!).
Ο Νταρθ να εισαι σιγουρη πως θα μου δωσει οχι μια, αλλα πολλες λυσεις εκ των οποιων οι 2-3 θα ειναι αμεσα βιωσιμες και εφαρμοσιμες (κρατα καραουλι να δεις τι θα μου απαντησει για το παραπανω σχολιο μου).

πριν διαβασω το ανωνυμο κειμενο, καιρο τωρα στη δουλεια συζητουσα, οτι ο πολεμος ειναι ενα ιστορικα επαναλαμβανομενο ''συμβαν'', σε καιρους που οικονομικα στερευουν οι κανουλες...

Darthiir the Abban είπε...

Πότε έγινε το αυτοκίνητο θέμα «οικονομικής κρίσης»; :o
Και πότε ακριβώς δήλωσα εγώ πως η ατομική θέληση ή δράση είναι ικανές;
Όσον αφορά στο μακροσύνολο δεν θεωρώ ικανή καμία ατομική ενέργεια.
Μόνο τις συλλογικές, ή τις κεντρικά κατευθυνόμενες και οργανωμένες.

(Μην χρησιμοποιείς αυτοκίνητο. Μην διασπείρεις τη ζωή σου μακριά από το σπίτι σου, κανένας δε σου το επιβάλει, ζήσε μόνο μέχρι εκεί που μπορείς να μετακινείσαι στην καθημερινότητά σου με τα πόδια. Απλά δε θέλεις να μη χρησιμοποιείς αυτοκίνητο, όχι δεν μπορείς – και συμφωνώ που δεν θέλεις, όπως έχουν τα πράγματα, εξ ου και υποστηρίζω τα ανωτέρω αναφερθέντα. Τελικά όμως, θέμα συλλογικής θέλησης είναι, ας μην κοροϊδευόμαστε)

Όχι καλή μου, δε θα σου κομίσω λύσεις. Οι λύσεις προϋποθέτουν πως έχουμε προαποφασίσει τι είδους μοντέλο θα θέλαμε να υπάρχει. Επειδή δεν το έχουμε κάνει όμως, το μόνο που προτείνω είναι μια μετάβαση σε «δίκαιο εμπόριο» (κατάργηση μεσαζόντων, αλλαγή γενικότερα νοοτροπίας… μεταμόσχευση εγκεφάλου… σεβασμός της κοινωνίας, κατάργηση ατομιστικής και κερδοσκοπικής συμπεριφοράς… όλα μη-εφαρμόσιμα αν πρώτα δεν χωνευθεί το πρόβλημα. Τότε όμως θα υπάρξει και η θέληση που ανέφερα, όχι νωρίτερα. Αν αυτό προϋποθέτει τώρα πόλεμο…)

manetarius είπε...

Το λοιπό.. πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα της Βουλής των Ελλήνων, των Αμερικάνων, των Γάλλων, των Άγγλων...και να τους πούμε: "Σβήσου απ' τον κατάλογο, κάναμ' αναθεώρηση"

(άιντε μπράβο τελικά! κι εγώ προσωπικά χέστηκα για τη σημαία.. ο άνθρωπος έχει σημασία!)

patsiouri είπε...

Εχω μείνει speachless...

Ανώνυμος είπε...

tromaktiko senario
makari na meinei senario

m o u t r o είπε...

διαφωνώ σε αρκετά σημεία της ανάλυσης (καθαρά οικονομολογικά)αλλά συμφωνώ 100% στο ότι όλοι οι μεγάλοι πόλεμοι έγιναν για οικονομικούς καθαρά λόγους. Επίσης όλοι οι πόλεμοι δημιούργησαν νέες αγορές, χιλιάδες ανθρώπους έτοιμους να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί και έκαναν τους πλούσιους ΠΙΟ πλούσιους.
Η σημερινή περίπτωση είναι πιο σύνθετη για ένα λόγο. Ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν ξέρουνε ακόμη ποιος θα πολεμήσει με ποιον.

Προσωπικά πιστεύω ότι μόνο αν εξεγερθεί ο λαός , εγώ κι εσύ και τα υπόλοιπα παιδιά εναντίον όλων των καφέ, των μπλέ και των υπολοίπων που νομίζουν ότι με ψέμματα θα κυλίσει κι αυτός ο αιώνας, θα αλλάξει το σύστημα. Κι εδώ όμως υπάρχει ένα αγκάθι. Ποιο θα είναι το καινούριο σύστημα που θα αποβάλλει όλες τις κακές συνήθειες του παλιού...?

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Δεν νομίζω πως η κρίση θα οδηγήσει σε πόλεμο, αυτά τα λέει μόνο η παπαρήγα και ο καρατζαφέρ.

Μία παρατήρηση: ο στασιμοπληθωρισμός είναι όταν ο ρυθμός ανάπτυξης μιας οικονομίας είναι πολύ μικρός και παράλληλα ο πληθορισμός μεγάλος...

tpt είπε...

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τον Οκτώβρη στο blog Λευκός Θόρυβος, έχει τον τίτλο "Ξέρει καθόλου μπάλα ο Καφές?" και συγγραφέας του είναι ο motorcycle boy.
Καθαρά ενημερωτικά :)

Heliotypon είπε...

Γι αυτό και οι κουκουλοφόροι προσπαθούν να καταστρέψουν ό,τι μπορούν. Ξεκινάν από τα μαγαζιά και τ' αυτοκίνητα και θα προχωρήσουν και στα εργοστάσια. Μόνο που εδώ δεν έχουμε πολλά εργοστάσια για να χαλάσουν, γι' αυτό λέω να τους κάνουμε εξαγωγή στις "πολιτισμένες" χώρες. Αν φτιάξουμε κι άλλους κουκουλοφόρους (γιατί δεν μας περισσεύουν τόσο πολλοί για εξαγωγή) και μόλις τελειώσουν την καταστροφή τους μπουζουριάσουμε, θα έχουμε αποτέλεσμα αντίστοιχο των σκοτωμών του πολέμου. 'Ετσι θ' αποφύγουμε τον παγκόσμιο πόλεμο.

Δέχομαι συγχαρητήρια για την ιδέα, έως και Νόμπελ ειρήνης, οικονομολογίας, ή ό,τι άλλο σας βρίσκεται...